Faraid - Undang Undang Pewarisan Harta

Apabila seorang beragama Islam meninggal dunia, pentadbiran harta beliau wajib diuruskan menggunakan Faraid, atau undang-undang pewarisan harta dalam Islam.

Undang-undang Faraid di Singapura tertakluk dibawah Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (AMLA), dan Mahkamah Syariah di Singapura menguruskan undang-undang pewarisan harta umat Islam.

Dalam menentukan prinsip perundangan Islam di bawah AMLA, pertimbangan termasuk ‘Madhab’ si mati; dan sama ada si mati adalah seorang Melayu.

Biasanya, pasangan dan keluarga terdekat akan mendapat lebih banyak bahagian harta  si mati dan setiap ahli keluarga lelaki akan mendapat dua kali bahagian berbandingan dengan ahli keluarga wanita yang mempunyai tahap perhubungan yang sama. Mahkamah Syariah juga akan mengambil kira jika si mati membuat Wasiat atau tidak.

Seorang Islam boleh meninggalkan sebahagian daripada harta pusaka beliau kepada BaitulMal (dana yang diuruskan oleh MUIS). Jika seorang Islam yang meninggal dunia tidak mewariskan hartanya kepada sesiapa pun, maka BaitulMal akan mewarisi harta si mati itu.

Lebih banyak isu boleh tertimbul jika seorang Islam itu telah membuat persediaan dalam undang-undang sivil, seperti meninggalkan wasiat yang tidak dibawah pertadbiran Islam, atau di mana orang Islam adalah seorang yang muallaf, iaitu beliau bukan seorang Islam ketika dilahirkan.

Di IRB LAW LLP, Kami mempunyai lebih 20 orang peguam yang berpengalaman dalam hal ini. Para penguam dan kaki tangan kami boleh berbahasa Melayu, Tamil, Cina dan Inggeris.

Hubungi kami untuk lebih memahami tentang hak dan kewajipan anda.

Hubungi kami untuk mendapatkan sesi perundingan, supaya kami dapat memahami keadaan anda dengan lebih baik dan memberikan pilihan, solusi, menasihatkan anda tentang proses dan juga bayaran yang berpatutan untuk khidmat ini.

Mengapa pilih kami?

Jujur

Kami bertekad untuk menyelesaikannya
hal / masalah anda dengan cepat dan
tanpa menanggung kos yang berlebihan.

Pengalaman yang luas

Kami mempunyai lebih 20 orang
peguam yang berpengalaman
di IRB LAW LLP.

Harga yang tulus dan berpatutan

Kami percaya yang perkhidmatan undang-undang
harus mengikut kemampuan setiap individu.
Harga yang kami tawarkan tulus, berpatutan
dan tiada kos yang tersembunyi.

Bertemu dengan para peguam Syariah kami

Abdul Aziz-image
Abdul Aziz

Partner

Mr Abdul Aziz Bin Abdul Rashid holds a law degree from the National University of Singapore and heads a team of lawyers in the firm who handle both contentious and non-contentious Muslim law matters.

Mohamed Baiross-image
Mohamed Baiross

Managing Partner

Baiross is the managing partner of IRB Law LLP. He is an experienced lawyer with an excellent reputation across a broad selection of practice areas including divorce, insolvency, crime, probate, syariah, and civil litigation.

Nur Izyan-image
Nur Izyan

Associate

Izyan is an associate of the firm. She advises on civil litigation, family law, Syariah law, estate law, criminal defence, insolvency and restructuring, debt recovery and employment matters.

Norhakim Shah-image
Norhakim Shah

Senior Associate

Hakim graduated from the University of Liverpool with an LLB (Honours) in July 2010 and is a Senior Associate at I.R.B. Law LLP. His experience lies in the Muslim family law area.

Featured content

en-flagms-flag

Syariah Law

Pembahagian Harta Peninggalan Seorang Muslim

Pembahagian Harta Peninggalan Seorang Muslim

Artikel in membincang cara dan rukun pembahagian harta peninggalan seorang Muslim menurut hukum Islam. Cara dan rukun pembahagian harta peninggalan…

26.01.2020

en-flagms-flag

Syariah Law

Mengapa Anda Tidak Boleh Abaikan Faraid

Mengapa Anda Tidak Boleh Abaikan Faraid

Artikel ini membincangkan hukum warisan Islam atau Faraid, penggunaannya di Singapura dan akibat jika tidak mematuhinya. Di Singapura, setiap Muslim dikehendaki…

11.05.2020

en-flagms-flag

Syariah Law

Faraid - Undang-Undang Warisan Islam

Faraid - Undang-Undang Warisan Islam

Artikel ini membincangkan undang-undang warisan Islam atau Faraid yang secara amnya digunapakai untuk aset-aset seorang Muslim yang telah meninggal dunia. Pengecualian terhadap…

25.04.2020

In light of the current situation, please note that video and phone consultations remain fully available. Please contact us should you require any legal assistance. 
close-link
× Available on Whatsapp