Penceraian Syariah

Kami memahami bahawa pernceraian adalah suatu keputusan yang payah. Selain daripada menepati keperluan tatacara Mahkamah Syariah, peguam-peguam Syariah kami yang berpengalaman juga akan menasihati anda tentang hak dan tanggungjawab anda dalam penceraian, seperti hak penjagaan anak-anak, pembahagian harta sepencarian, dan nafkah.

Undang-undang yang mentadbir masyarakat Islam di Singapura, yang memilih untuk bercerai, adalah undang-undang Syariah yang berlainan dalam beberapa aspek daripada undang-undang sivil. Yang menyerlah, tiada jangka masa sekurang-kurangnya 3 tahun yang diwajibkan sebelum anda boleh menuntut penceraian di bawah undang-undang Syariah. Juga, berlainan dari perkahwinan sivil, penceraian untuk masyarakat Islam dikemukan di Mahkamah Syariah Singapura.

Lebih banyak pertimbangan yang timbul di mana seorang Muslim telah membuat persiapan melalui undang-undang sivil, seperti wasiat dan amanah, dan di mana seorang Muslim itu adalah seorang mualaf, iaitu bukan seorang Muslim ketika dilahirkan.

IRB Law adalah salah sebuah syarikat guaman undang-undang Syariah yang terbesar, dengan lebih daripada 10 peguam dan pembantu berkemahiran dalam undang-undang yang unik ini. Peguam-peguam undang-undang Syariah kami fasih dalam bahasa Melayu, Tamil, Cina dan Inggeris.

Hubungi pasukan kami hari ini untuk mendapatkan penjelasan penuh tentang hak dan tanggungjawab anda.

Hubungi kami untuk konsultasi permulaan supaya kami dapat lebih memahami keadaan anda dan menjelaskan kepada anda tentang beberapa pilihan, proses dan anggaran harga yang terlibat.

Mengapa pilih kami?

Kejujuran

Kami beriltizam untuk meleraikan
masalah anda secepat mungkin
tanpa dibebani kos-kos yang
dapat dielakkan.

Pengalaman yang luas

Pasukan kami mempunyai lebih daripada
20 peguam. Apabila anda berurusan
dengan IRB, anda juga mendapatkan
pengalaman mereka secara berpadu.

Harga yang tulus dan berpatutan

Kami percaya bahawa khidmat guaman
sewajarnya berpatutan untuk semua.
Kami menawarkan konsultasi percuma
dan harga tetap lagi tulus.

Temu dengan pasukan undang-undang Syariah kami

Abdul Aziz-image
Abdul Aziz

Partner

Mr Abdul Aziz Bin Abdul Rashid holds a law degree from the National University of Singapore and heads a team of lawyers in the firm who handle both contentious and non-contentious Muslim law matters.

Mohamed Baiross-image
Mohamed Baiross

Managing Partner

Baiross is the managing partner of IRB Law LLP. He is an experienced lawyer with an excellent reputation across a broad selection of practice areas including divorce, insolvency, crime, probate, syariah, and civil litigation.

Nur Izyan-image
Nur Izyan

Associate

Izyan is an associate of the firm. She advises on civil litigation, family law, Syariah law, estate law, criminal defence, insolvency and restructuring, debt recovery and employment matters.

Norhakim Shah-image
Norhakim Shah

Senior Associate

Hakim graduated from the University of Liverpool with an LLB (Honours) in July 2010 and is a Senior Associate at I.R.B. Law LLP. His experience lies in the Muslim family law area.

Featured content

en-flagms-flag

Syariah Law

Gambaran Keseluruhan Prosiding Perceraian Dalam Mahkamah Syariah

Gambaran Keseluruhan Prosiding Perceraian Dalam Mahkamah Syariah

Artikel berikut menggambarkan ciri-ciri utama prosiding perceraian di Mahkamah Syariah. Pengenalan Prosiding perceraian di Mahkamah Syariah agak berbeza dari prosiding…

11.05.2020

en-flagms-flag

Syariah Law

Alasan Dan Kesan Perceraian Dalam Undang-undang Islam

Alasan Dan Kesan Perceraian Dalam Undang-undang Islam

Artikel ini membincangkan pelbagai alasan perceraian dan akibat pelbagai jenis perceraian mengikut undang-undang Islam. Alasan Perceraian Di bawah undang-undang Islam,…

25.04.2020

en-flagms-flag

Syariah Law

Penjagaan Anak Di Prosiding Perceraian Mahkamah Syariah

Penjagaan Anak Di Prosiding Perceraian Mahkamah Syariah

Artikel ini membincangkan undang-undang Islam yang berhubungan dengan isu penjagaan anak dalam prosiding perceraian dan juga pendekatan yang diambil oleh Mahkamah…

25.04.2020

In light of the current situation, please note that video and phone consultations remain fully available. Please contact us should you require any legal assistance. 
close-link
× Available on Whatsapp