Undang-undang Syariah

Di Singapura, penganut-penganut Islam ditakluk oleh undang-undang Syariah, selain dari undang-undang sivil Singapura secara umum.

Bagi kebanyakan orang-orang Islam, undang-undang Syariah menjejas mereka dalam bidang probet dan pentadbiran harta pusaka arwah, wasiat dan perancangan harta pusaka (seperti Wasiat dan Hibah), dan penceraian.

Dari segi komersil, kami menasihati anak guam tentang perihal kewangan Islam yang bersepadu dengan pengetahuan kami tentang perbankan sivil, kewangan dan perihal modal.

IRB Law mempunyai salah satu cabangan undang-undang Syariah yang terbesar, dengan lebih daripada 10 peguam dan pembantu mempunyai kemahiran di dalam bidang undang-undang yang unik ini. Peguam-peguam undang-undang Syariah kami boleh bertutur dalam bahasa Melayu, Tamil, Cina dan Inggeris.

Hubungi pasukan kami hari ini untuk mendapatkan pemahaman yang terperinci tentang hak-hak dan tanggungjawab anda.

Hubungilah peguam kami agar kami dapat memahami keadaan anda dengan lebih baik. Kami boleh memberikan anda nasihat yang lebih lanjut tentang proses dan bayaran potensial yang terlibat.

Areas of focus

  • Separation & Divorce
  • Wasiat
  • Hibah
  • Nuzriah
  • Surat Warisan and Faraid

Mengapa pilih kami?

Kejujuran

Kami beriltizam untuk meleraikan
masalah anda secepat mungkin
tanpa dibebani kos-kos yang
dapat dielakkan.

Pengalaman yang luas

Pasukan kami mempunyai lebih daripada
20 peguam. Apabila anda berurusan
dengan IRB, anda juga mendapatkan
pengalaman mereka secara berpadu.

Harga yang tulus dan berpatutan

Kami percaya bahawa khidmat guaman
sepatutnya berpatutan untuk semua.
Kami menawarkan harga yang tulus,
berpatutan dan tetap.

Temu dengan pasukan undang-undang Syariah kami

Mohamed Fazal

Partner

Fazal is a partner at IRB Law, and his practice encompasses a broad spectrum of contentious matters such as arbitration, civil, criminal, and family. He handles both Civil and Muslim matters.

Nur Izyan

Senior Associate

Izyan is a senior associate of the firm. She advises on civil litigation, family law, Syariah law, estate law, criminal defence, insolvency and restructuring, debt recovery and employment matters.

Featured content

Prosiding Perceraian Di Mahkamah Syariah

Artikel berikut memberi penerangan dan langkah-langkah proses penceraian menerusi Mahkamah Syariah. Pendaftaran Borang Pendaftaran boleh dimuaturunkan dari laman web Mahkamah…

08.04.2020

Penjagaan Anak Di Prosiding Perceraian Mahkamah Syariah

Artikel ini membincangkan undang-undang Islam yang berhubungan dengan isu penjagaan anak dalam prosiding perceraian dan juga pendekatan yang diambil oleh Mahkamah…

25.04.2020

Faraid - Undang-Undang Warisan Islam

Artikel ini membincangkan undang-undang warisan Islam atau Faraid yang secara amnya digunapakai untuk aset-aset seorang Muslim yang telah meninggal dunia. Pengecualian terhadap…

25.04.2020

Call Now Button
× How can I help you?