Perancangan Harta Pusaka dalam Islam - Wasiat dan Hibbah

Wasiat

Apabila merancang harta pusaka mereka, orang Islam di Singapura tertakluk kepada undang-undang Syariah.

Keistimewaan di bawah undang-undang Syariah biasanya dikenali sebagai wasiat. Sama Seperti wasiat dalam undang undang sivil, wasiat dalam Islam juga menetapkan bagaimana harta si mati harus/akan diedarkan.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan apabila menulis wasiat dalam undang-undang Syariah.

Anda mestilah berusia sekurang-kurangnya 21 tahun dan mempunyai kemampuan mental yang sempurna.

Penandatanganan wasiat mesti disaksikan oleh sekurang-kurangnya dua orang lain.

Orang lelaki Islam yang akan mewarisi harta dalam wasiat tersebut tidak boleh dijadikan saksi.

Terdapat lebih banyak batasan untuk wasiat seorang Islam, berbanding dengan wasiat dalam undang-undang sivil. Contohnya, harta yang dimasukkan ke dalam wasiat tidak boleh melebihi satu pertiga daripada harta keseluruhan si mati.

Di samping itu, pewaris harta yang akan mewarisi harta si mati dalam undang-undang faraid tidak boleh mewarisi harta dalam wasiat si mati yang sama.. Contoh pewaris faraid adalah ibu bapa, pasangan, anak, cucu, dan adik beradik.

Kami juga menyarakan, selain menyediakan wasiat, anda juga membuat sebuah dokumen yang dipanggil, Lasting Power of Attorney (LPA) juga. LPA membolehkan anda melantik seseorang yang anda percayai untuk membuat keputusan untuk anda sekiranya anda tidak dapat membuat keputusan untuk diri anda sendiri disebabkan “kerosakan, atau gangguan dalam fungsi, minda atau otak.”

Hibbah

Hibbah merupakan “hadiah” di bawah undang-undang Syariah. Ini adalah salah satu alat yang digunakan dalam perancangan harta oleh peguam Syariah.

Lebih banyak isu boleh tertimbul jika seorang Islam itu telah membuat persediaan dalam undang-undang sivil, seperti meninggalkan wasiat yang tidak dibawah pertadbiran Islam, atau di mana orang Islam adalah seorang yang muallaf, iaitu beliau bukan seorang Islam ketika dilahirkan.

Di IRB LAW LLP, Kami mempunyai lebih 20 orang peguam yang berpengalaman dalam hal ini. Para penguam dan kaki tangan kami boleh berbahasa Melayu, Tamil, Cina dan Inggeris.

Hubungi kami untuk lebih memahami tentang hak dan kewajipan anda.

Mohamed Baiross Divorce Lawyer in Singapore
Hubungi kami untuk mendapatkan sesi perundingan, supaya kami dapat memahami keadaan anda dengan lebih baik dan memberikan pilihan, solusi, menasihatkan anda tentang proses dan juga bayaran yang berpatutan untuk khidmat ini.

Mengapa pilih kami?

Jujur

Kami bertekad untuk menyelesaikannya
hal / masalah anda dengan cepat dan
tanpa menanggung kos yang berlebihan.

Pengalaman yang luas

Kami mempunyai lebih 20 orang
peguam yang berpengalaman
di IRB LAW LLP.

Harga yang tulus dan berpatutan

Kami percaya yang perkhidmatan undang-undang
harus mengikut kemampuan setiap individu.
Harga yang kami tawarkan tulus, berpatutan
dan tiada kos yang tersembunyi.

Bertemu dengan para peguam Syariah kami

Mohamed Baiross

Founding Partner

Baiross is the managing partner of IRB Law LLP. He is an experienced lawyer with an excellent reputation across a broad selection of practice areas including divorce, insolvency, crime, probate, syariah, and civil litigation.

Nur Izyan

Senior Associate

Izyan is a senior associate of the firm. She advises on civil litigation, family law, Syariah law, estate law, criminal defence, insolvency and restructuring, debt recovery and employment matters.

Featured content

The Muslim Will - Wasiat

Artikel ini membincangkan hukum dan peraturan utama berkaitan dengan Wasiat seorang Muslim. Setiap orang Muslim digalakkan untuk meninggalkan Wasiat. Ayat…

11.05.2020

Adakah Batasan-Batasan Yang Dikenakan Ke Atas Wasiat Orang Islam Juga Digunapakai Untuk Nazar Dan Hibah?

Di I.R.B. Law LLP, kita sering ditanya sama ada kedua-dua batasan utama yang dikenakan ke atas Wasiat seorang Muslim boleh…

25.04.2020

Hibah

Artikel ini membincangkan Hibah dan peraturan undang-undang Islam yang terpakai baginya. Hibah bermaksud "hadiah". Seorang Muslim boleh dengan serta merta…

11.05.2020

Call Now Button
× How can I help you?